Kale Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Kale Ziraat Odası > Haberler > KALE ZİRAAT ODASI DOLU HASARINA UĞRAYAN TÜTÜN EKİCİSİNİN YARALARINI SARMAYA ÇALIŞIYOR.

KALE ZİRAAT ODASI DOLU HASARINA UĞRAYAN TÜTÜN EKİCİSİNİN YARALARINI SARMAYA ÇALIŞIYOR.

Denizli İli Kale İlçesi Ziraat Odasının sorumluluk sahasında ve çevrede Kale İlçesinde 1.000 m2 Tavas İlçesinde 8.000 m2, Toplam : 9.000 m2 olmak üzere Dolu zararına maruz kalmıştır.

Sağanak yaz yağmurları ile birlikte yağan dolu, tütün alıcı firmalarından alınan bilgilere göre, tahminen 280 – 300 Ton civarında tütün ürünün kaybına neden olduğu, bundan 160 ekicinin zarar gördüğü tespit edildi.

Dolu zararının açtığı yararın sarılması için İlçe Kaymakamı Murat GÜNEŞ, İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri ve Kale Ziraat Odası olarak zarar gören tütün arazilerini gezdiklerini belirten Kale Ziraat Odası Başkanı Halil SAYGIN “ 160 tütün ekicisinden 35 ekicisi %90, 125 ekicisi ise %50 zarar gördüğünü tespit ettik. Tespitlerimizi bir rapor haline getirip ilgililere sunacağız. Devletimizin yaralarımıza saracağına inancımız tamdır.” dedi.

Kale Ziraat Odası öncülüğünde bölgeden tütün alan firma yetkilileri ile bir toplantı yapıldığını bildiren Kale Ziraat Odası Başkanı Halil SAYGIN “ Tütün firmaları ile maruz kaldığımız dolu felaketini bir masaya yatırdık. Sağ olsunlar kayıtsız kalmadılar. Ekicimizin her zaman yanında olacaklarını belirtiler. Bu yüzden teşekkür eder, minnetlerimi sunarım. “ dedi.

Yapılan toplantıda her yılın Ağustos ayında tütün ekicisini dolu felaketine maruz kaldığı belirtilerek devlet destekli TARSİM Tarım Sigortasını mutlaka yaptırılması, hatta araçlarda olduğu gibi mecburi sigorta kapsamına alınması gerektiği konusunda mutabık kalındı.

Kiralık arazilere tütün ekimi yapıldığı, Doğrudan Gelir Desteğinden yararlanmak için çiftçi kayıt Sistemine ( ÇKS ) başvuran tarla sahibinin kira sözleşmesi vermediğini, dolayısı ile ekicinin sigorta yaptıramadığını, bu işlemin bu konuda büyük bir engel teşkil ettiğini, söz konusu engelin, giderilmesi için yetkililer ve ekiciler nezrinde görüşmeler yapılması, ikna turları düzenlenmesi, toplantının ortak görüşünü oluşturdu.

Toplantı Çiftçimizin bu denli Doğal Afetlere maruz kalmaması temennisi ile sona erdi.